domingo, 21 de marzo de 2010

Al XI-lea Congres de Jurnalism Digital din Huesca (Spania)-concluzii

Pentru a unsprezecea oară, Congresul a închis porţile lăsând o moştenire puternică de idei şi concluzii cu privire la profesia de ziarist.

Acestea sunt concluziile celui de-al XI Congres de Jurnalism Digital:

- Jurnalismul trece printr-o perioadă de transformare profunda. Viitorul “licareste” cu incertitudine .Dar sa un fim prezicatori! Suportul nu are de ce sa schimbe esenta informatiei . Trebuie sa ne facem meserie foarte aproape de oameni stiind ceea ce ii preocupa intr-adevar. Internetul contribuie cu rapiditate si noutate, dar informatia trebuie analizata din punct de vedere critic si in profunditate.

- Este necesar sa se exploreze în continuare naratiuni noi, care sa surprinde destinatarul. Internetul va permite sa se spuna o poveste mai completa, dar la ce serveste daca se ofera la fel ca celelalte suporturi. Ai nevoie de o imagine corespunzătoare, care exploateze potenţialul multimedia. Dispozitivele mobile reprezintă o mare provocare: este necesar un model grafic special adaptat la aceste contexte de acces mobil la informaţie.

- Nu există o reţetă unică pentru procesele de unificare a hârtie , de radio sau de televiziune cu Internetul. Pentru succesul proiectului, este obligatoriu ca jurnalişti, în vechea şi noua lume sa lucreze într-un spaţiu, sub un singur concept editorial şi o poziţie unică de management pentru a atribui buna acoperire şi să gestioneze ritmul şi tensiunea dintre toate mass-media. Formularea trebuie să fie transformate incat să se adapteze la noile fluxuri de lucru, dar integrarea editorială un este doar schimbarea tabelelor site-ului. Jurnalistul integrat (expresie in limba spaniola care unifica ziaristul traditional cu noile tehnologii)nu inseamna jurnalist-orchestra deşi este esenţial ca editorii si sefii sa-si schimbe obiceiurile de munca ca sa gandeasca.

-Evenimente apar in fiecare zi. Prin urmare, informaţiile referitoare a acestor eveinimente isi fac loc in mass-media. Reţeaua internet este de mare ajutor jurnalismului, dar trebuie să ne întoarcem la jurnalismul traditional. Trebuie să condamnăm constrângerile cu care se confruntă jurnaliştii pentru a-si duce munca lor înainte, ştirile pot fi incomode anumitor factori de decizie politică şi cercurilor de putere. Este necesar sa lucrezi cu respect, bazat pe codurile de etică ale mass-mediei şi sa respingi evenimentele banale, uneori chiar si o anecdotă irelevanta. Este obligatoriu ca jurnaliştii in devenire sa treaca prin diferite sectiuni ale unui ziar. Informaţiile despre evenimente au pierdut impact în ierarhia de mass-media, ca urmare a unui exces de jurnalism convocat.

-Internetul a deschis o suprafaţă de posibilităţi extraordinare pentru ilustratori, cartoonists şi artiştilor grafici prin posibilitatea de a răspândi mesajele lor cu ajutorul instrumentelor prevăzute şi libertatea care a permis pentru creare. Este un sprijin complementar pentru presă şi alte mijloace media. Noile tehnologii permit aprofundarea ideii de imagine jurnalistica care combină creaţia artistică, observare şi comunicare.Intercomunicatia prin blogur i ca Sketchers urban este o comunitate spontană şi fantastica de designeri şi artişti, care oferă un contrast remarcabil de gânduri , concepte şi o modalitate de a călători în întreaga lume de la un singur spaţiu.

-Informaţia economica este puterea reală, şi este, prin urmare,este supusa la multe presiuni pentru a putea rezista. Mass-media servesc drept ţapi ispăşitori a responsabilităţilor altora. Noi trebuie să revendica simţul umorului si distracţie în informaţii. Internetul a supus mare creştere a transparenţei şi a democraţiei informative, dar aceasta transparenţa nu este absoluta, şi, uneori suprasarcina informatiilor este folosita pentru a ascunde sau a reduce impactul acestora.

-Reţele sociale, în complicitate cu cititorul şi libertatea că internetul a dus la dezvoltarea de conţinut de sport sunt aspectele cheie ale transformării cu care se confruntă jurnaliştii. Vă mulţumim pentru blog-uri sau unelte ca Twitter, au reuşit să genereze o formă de comunicare bidirecţională, deschisa pentru a primi punctul de vedere al beneficiarului. Ziaristul este mai receptiv la interacţiunea cu cititorii, se beneficieaza de critici constructive, dar, de asemenea, suferă de comportamentul antisocial al unor “internetisti”.

-Apariţia unor dispozitive electronice de cerneală depăseste rezistenţa cititorilor la lectura digitala. Mass-media au castigat teren in aceasta plataforma doarece au inregistrat un numar mai mare de audienta.

-Lipsa de încredere în modele de afaceri a mass-media digitale este una dintre problemele majore care trebuie rezolvate imediat. Investiţiile realizate de către editori în ediţiile digitale sunt alarmante. În plus, societăţile mass-media fac putin efort pentru a se adapta la noile tehnologii care oferă oportunităţi, cauzand o deconectare între mass-media şi societate.



Nota: Traducerea s-a realizat respectand articolul original.

Viitoarele jurnaliste.

No hay comentarios: